Dockmate® FAQ

Hieronder vindt u de meest gestelde vragen over Dockmate®.

Dockmate® is het nieuwste in geavanceerde, maar zeer betaalbare draadloze afstandsbedieningtechnologie voor uw boot.
Met de Dockmate® kunt u de elektronisch gestuurde motoren, boegschroeven, ankerlier en claxon van uw boot overal aan boord bedienen met een klein handapparaat!

 

JA, Dockmate® heeft verschillende unieke kenmerken:

 • Dockmate® gebruikt DockLink™, een eigen state-of-the-art bidirectioneel (2-weg) FHSS (Frequency Hopping Spread Spectrum) communicatieprotocol, met GFSK (FM) modulatie op de 868MHz of 433MHz band, tussen de afstandsbediening en de ontvanger, waardoor een superieur bereik wordt gegarandeerd. De rollende code verandert elke 150ms – of meer dan 6x per seconde – over 6 verschillende kanalen, waardoor elke kans op interferentie wordt uitgesloten.
 • Volledig proportionele, 3-assige joystick op de TWIST- en VECTOR-afstandsbedieningen.
 • Proportionele gasregeling (hoe meer u op de joystick drukt, hoe meer gas er wordt gegeven).
 • Hoornfunctie op ELKE afstandsbediening zonder extra kosten.
 • Volledig waterdichte zenders die drijven.
 • 3 jaar garantie met 30 dagen tevredenheids- of geldteruggarantie.
 • Aanpasbare software om desgewenst maximale en minimale throttle voor motoren en thrusters nauwkeurig in te stellen. In tegenstelling tot concurrerende merken die niet aanpasbaar zijn en “wat je ziet is wat je krijgt”.
 • SINGLE & TWIN remote modellen hebben een verzonken toetsenbord dat goed beschermd is tegen per ongeluk indrukken van de toetsen, maar de drukknoppen hebben verschillende afwerkingen, zodat u de verschillende functies kunt onderscheiden en gebruiken zonder naar de afstandsbediening te hoeven kijken.
 • SINGLE & TWIST-afstandsbediening voor vaartuigen met één motor.
 • TWIST- of VECTOR-afstandsbediening voor Volvo Penta IPS. De TWIST- en VECTOR-joystick voelt aan als een exacte replica van de Volvo Penta IPS-joystick en biedt proportionele gasregeling in elke richting van de joystick.
 • Dynamische positionering: als de boot is uitgerust met Volvo Penta’s “Dynamic Positioning” of “Sky Hook”, dan kan die functie worden (de)geactiveerd via de VECTOR (of TWIST) afstandsbediening.
 • Redundante “fail-safe” technologie met meerdere relais.
 • Dankzij het modulaire ontwerp van de Dockmate® kunnen op elk moment functies worden toegevoegd (bijvoorbeeld bij installatie van een andere boegschroef).
 • Dockmate® kan worden meegenomen als u van boot verandert, aangezien het systeem kan worden aangepast aan elk schip met elektronische bediening.
 • SoftDocking (octrooi aangevraagd) is gratis inbegrepen bij elke Dockmate. Met SoftDocking kunt u de motor(en) betrouwbaar en herhaaldelijk inschakelen gedurende een korte tijd (bijv. 0,75s) die moet worden afgestemd op uw boot en uw rijstijl. Dit is een spelbreker op boten met (zeer) grote motoren en versnellingsbakken. Als stationair voor- en achteruitvaren al “te veel” is op uw boot, zult u dol zijn op SoftDocking.

Het Dockmate®-systeem werkt overal ter wereld. De draadloze communicatie werkt via de 868MHz of 433MHz FM-band. Dockmate is CE en FCC gecertificeerd.
In Europa leveren wij de Dockmate® in de 868MHz versie.
In de VS, Australië en andere landen leveren wij de Dockmate® in de 433MHz versie.

De Dockmate® garantie is 3 jaar en we bieden ook een 30 dagen tevredenheid of geld terug garantie. En er is geen restocking fee.
Als de afstandsbedieningen per ongeluk overboord vallen, blijven ze drijven en vervalt de garantie niet!
In het onwaarschijnlijke geval dat uw Dockmate® ooit moet worden onderhouden, kan dit gemakkelijk worden gedaan door de Dockmate® distributeur van uw land.

Simpel gezegd: NEE!
Dockmate® gebruikt zijn eigen DockLink™-communicatieprotocol. DockLink™ is een oneindig superieure, state of the art 2-weg FHSS (Frequency Hopping Spread Spectrum) communicatie met handshake en GFSK (FM) modulatie op de 868 MHz of 433 MHz frequentieband (afhankelijk van uw regio) die een superieur bereik biedt.

Dockmate® werkt op de 868 MHz of de 433 MHz FM-frequentieband. Dockmate® beschikt over 72 communicatiekanalen in de 868 MHz-band en 64 communicatiekanalen in de 433 MHz-band. FHSS betekent dat elke Dockmate® een unieke set van 6 kanalen gebruikt (met minimaal 5 kanalen spreiding) in de gehele band van 72 of 64 kanalen, en vervolgens elke 160 tot 180ms (ongeveer 6x per seconde) van de ene frequentie naar de andere hopt. Dit elimineert vrijwel elke mogelijke kans op interferentie.
Bovenstaande details zijn onderhevig aan verandering, aangezien DockLink™ regelmatig wordt verbeterd om de draadloze communicatie te optimaliseren en de functionaliteit te verbeteren (en zelfs toe te voegen).
Dubbelbandapparaten gebruiken slechts één kanaal op 433 MHz en één kanaal op 868 MHz en zenden slechts in één richting op AM-modulatie. De transmissie wisselt tussen de twee enkelvoudige kanalen, waardoor mogelijke interferentie en dode hoeken ontstaan wanneer u rond uw boot loopt.

Het bereik van de Dockmate® met de standaardantenne is ongeveer 50m of 165ft. Het is niet nodig om een dure range extender/RF-repeater te installeren voor schepen van meer dan 80ft.

NEE, Dockmate®’s DockLink™ technologie elimineert vrijwel alle mogelijke interferentie van andere systemen. (Zie vraag: Is dual band beter dan single band?)
Bovendien is elke afstandsbediening gekoppeld aan zijn eigen ontvanger, wat betekent dat alleen uw Dockmate®-afstandsbediening uw boot kan bedienen.

JA, Dockmate® biedt optionele proportionele gashendelbediening op de TWIST-afstandsbediening (hoe meer u op de joystick drukt, hoe meer gas er wordt gegeven) en een vooraf bepaalde (gekalibreerde) gashendel met de SINGLE+ en TWIN+ afstandsbedieningen (druk op een knop en de gashendel springt op tot een vooraf bepaald toerental).

Dockmate® wordt sinds 2012 wereldwijd verkocht. Dockmate® is volledig erkend, gecertificeerd en verzekerd.

Is uw boot uitgerust met elektronische bediening, dan kan hij worden uitgerust met een Dockmate®-systeem.
Als uw boot mechanische of hydraulische bediening heeft, kan de Dockmate® toch worden geïnstalleerd met de installatie van een elektronisch naar mechanisch interface systeem.

Afhankelijk van de bestaande systemen op het schip kan de Dockmate® verbinding maken met de motoren via de digitale CAN-bustechnologie of via een analoge verbinding.

Als uw boot mechanische of hydraulische bediening heeft, kan de Dockmate® toch worden geïnstalleerd met de installatie van een elektronisch naar mechanisch interfacesysteem.

Elk Dockmate®-systeem wordt op bestelling gebouwd. De kosten van het Dockmate®-systeem zijn afhankelijk van:

 • Het type afstandsbediening.
 • Het aantal gewenste bedieningsfuncties.
 • De uitrusting van uw boot (merk en type motoren, versnellingspook, boegschroeven, enz…).
 • Het type aansluiting op het systeem van uw schip (analoog of CAN-bus).
  Speciale opties

Het Dockmate®-systeem kan tot 7 functies bedienen!

 • Hoorn
 • Ankerlier of lier – 1 of 2 ankers
 • Bakboord motor
 • Stuurboord motor
 • Boegschroef
 • Hekschroef

Niet gebruikte knoppen kunnen voor andere functies worden gebruikt. Als u bijvoorbeeld geen tweede anker hebt, kunt u met de betreffende knoppen op de Dockmate®-afstandsbediening een zwemplatform bedienen.

Momenteel is de Dockmate® compatibel met het Volvo Penta IPS-systeem en de analoge Zeus Pods. Dockmate® is ook compatibel met de analoge Mercury-joystick en de Yamaha Helm Master-joystick voor buitenboordmotoren.

Voor Volvo Penta IPS (op EVC-C, EVC-D en EVC-E), Mercury, Yamaha en Zeus voelen de Dockmate® VECTOR- en TWIST-joysticks aan als een exacte replica van de Volvo Penta IPS-joystick, met proportionele gashendelbediening in elke joystickrichting. De pods, sterndrives of outboards zullen draaien, net als wanneer u de originele joystick gebruikt.

Voor Volvo Penta joystick op EVC2.0 (en EVC-E) is Dockmate® vereist door Volvo Penta om verbinding te maken met het EVC-systeem via een door Volvo Penta geleverde Gateway. Deze Gateway garandeert volledige garantieondersteuning door Volvo Penta op hun EVC-systeem. Het beperkt echter de functies van de Dockmate® tot schakelen en gas geven tot 1400 rpm. Het is niet mogelijk om de pods/hekaandrijvingen/roeren te draaien bij aansluiting via de Volvo Penta Gateway. Ook is het niet mogelijk om de High mode of Dynamic Positioning te activeren.
Voor Volvo Penta joystick op EVC-E is aansluiten via de Gateway ook een optie voor klanten die de Dockmate® op een nieuwe boot willen installeren – zij het met de beperkingen die voortvloeien uit het gebruik van de Gateway.

JA, als de boot is uitgerust met de dynamische positioneringsfunctie van Volvo Penta, dan kan de Dockmate® die functie (de)activeren als hij rechtstreeks is aangesloten (zonder de Volvo Penta Gateway).
Als de boot is uitgerust met de Skyhook-functie van Mercury Joystick Piloting 2, dan kan de Dockmate® die functie (de)activeren.

Een typisch Dockmate®-systeem kan in één dag of minder worden geïnstalleerd.

Ja, dit is technisch mogelijk, maar het kan verboden of beperkt zijn door plaatselijke wetgeving/regelgeving. Controleer de plaatselijke voorschriften om er zeker van te zijn dat u de wet niet overtreedt.

In de VS bijvoorbeeld is het gebruik van de Dockmate® op een dok volgens de FCC-voorschriften niet aanbevolen.

Wanneer iemand aan boord is, kan de Dockmate® worden gebruikt terwijl u op het dok staat om de boot terug naar het dok te bewegen terwijl u uw lijnen vastmaakt.

Ja, het Dockmate®-systeem heeft redundante “fail safe”-technologieën ingebouwd in zowel de hardware als de software. Een paar van die veiligheidsfuncties staan hieronder vermeld:

 • Opdat de motoren in versnelling zouden gaan, moeten 4 relais contactors activeren.
 • Als de Dockmate®-afstandsbediening valt, gaan de bedieningsuitgangen van de Dockmate® onmiddellijk in de neutrale stand.
 • De bediening van de hoofdmotor van de boot kan onmiddellijk worden gebruikt als de Dockmate®-afstandsbediening overboord valt of verloren gaat.
 • Zowel de ontvanger als de afstandsbedieningen zijn uitgerust met een alarmsysteem.

Ja, Dockmate® heeft “Plug and Play” installatiemogelijkheden met vele bekende merken, waaronder (maar niet beperkt tot) de volgende:

 • Aventics – Marex ECS
 • ABT-TRAC
 • Bellmarine
 • BCS
 • Bosch
 • Caterpillar
 • CMC
 • Craftsman
 • Cummins-
 • Flexball
 • Glendinning
 • Lewmar
 • MAN
 • Mercurius
 • Morse
 • MTU
 • NHK-MEC
 • Snel
 • Rexroth
 • Side-Power
 • Suzuki
 • Teleflex EC
 • Teleflex i6000
 • Twin Disc
 • Ultraflex MKII
 • Vetus
 • Volvo Penta (incl. IPS met Dynamic Positioning)
 • Yamaha
 • Yanmar
 • Zeus
 • ZF (Microcommander / Clear Command / Smart Command)

Ja. Het Dockmate®-systeem kan gemakkelijk worden verwijderd en geïnstalleerd op uw nieuwe boot.
Dankzij het modulaire ontwerp kan het systeem worden aangepast aan elk schip met elektronische bediening.
Sommige modules moeten misschien worden toegevoegd of vervangen om de bediening van uw nieuwe boot aan te passen, maar u hoeft nooit het hele Dockmate®-systeem te vervangen.

Er is een batterij-indicator/status-LED die rood of oranje oplicht als de batterijen bijna leeg zijn. Als de batterijen te leeg zijn, zal de Dockmate®-afstandsbediening niet zenden, waardoor de boot niet in de versnelling gaat en alle functies standaard op UIT of NEUTRAAL staan. De bediening van de hoofdmotor van de boot kan worden gebruikt als de batterijen in de Dockmate®-afstandsbediening leeg zijn.

Alle nieuwe Dockmate®-afstandsbedieningen (SINGLE, TWIN, TWIST en VECTOR) hebben een ingebouwde Li-ion batterij en worden geleverd met een draadloze oplader. Wanneer de batterij volledig is opgeladen, zal de status-LED blauw oplichten.

De prijs van een Dockmate® is afhankelijk van verschillende factoren. Enkele van die factoren zijn verwerkt in de configurator:

 • Welke afstandsbediening wilt u?
 • Hoeveel motoren/motoren heeft uw boot?
 • Wilt u een ankerlier bedienen?
 • Heeft u boegschroeven?

Om een precieze prijs te kunnen geven, hebben we echter veel meer gedetailleerde informatie nodig. Dat zou de configurator te complex maken voor zijn doel, namelijk u een idee geven van de prijs. Als u geïnteresseerd bent en een persoonlijke offerte wilt, neem dan contact met ons op.

Nee. Om verschillende redenen hebben wij besloten geen roerbediening in de Dockmate® op te nemen.
De belangrijkste reden is dat u geen feedback zou hebben op de Dockmate®-afstandsbedieningen over de oriëntatie van uw roer.

Kan u het antwoord op uw vraag niet vinden? Twijfel niet ons te contacteren.

Wanneer u een Dockmate®-afstandsbediening gebruikt die tot 100% is opgeladen, duurt het tot 3 uur van constant gebruik (afstandsbediening communiceert actief met de ontvanger) om de batterij leeg te maken. Dit komt neer op een paar zeer moeilijke en/of lange dokmanoeuvres, of duurt minstens 15 dokmanoeuvres van ongeveer 10 minuten.

Tijdens onze test duurde het opladen van een Dockmate® afstandsbediening van leeg naar volledig vol tot 3 uur. In de praktijk zien we een typische laadtijd voor een Dockmate®-afstandsbediening van 20 tot 40 min. Voor schippers die onze nieuwste Dockmate® Cradle gebruiken, is hun Dockmate®-afstandsbediening vrijwel altijd opgeladen en klaar voor gebruik.